3D-print indtager rockmusikken

Svensk/New Zealandsk design-professor har skabt et usædvanligt ægteskab mellem rockguitarer og 3D-printing.
Det er nu muligt for både professionelle og håbefulde amatører blandt rockguitarister at få 3D-printet deres nye guitarer. Guitarerne har et udseende, som de flest hidtil end ikke har kunnet forestille sig, og som slet ikke har kunnet produceres på traditionel vis. Professor i produktudvikling ved Lund Universitet i Sydsverige Olaf Diegel står bag mødet mellem rockmusik og højteknologi.

”Guitarer er bare en hobby. Mit virkelige arbejde er produktudvikling af eksempelvis medicinske og sikkerhedsprodukter. Her anvender jeg teknologier som 3D printing og additive manufacturing til fremstilling af prototyper og i visse tilfælde også færdige produkter. Jeg har ingen naturlige forudsætninger for at designe, så jeg henter inspirationen til mine guitar-designs i naturen,” forklarer han.
Han nævner desuden klassiske rockguitarer som Fender Telecaster og Stratocaster samt Gibson Les Paul som inspirationskilder.

Baggrunden for Olaf Diegels guitar-hobby er en livslang kærlighed til rockmusik. Han har selv i mange år spillet rock-guitar i forskellige bands især inden for genrerne Rock’n Roll og Rockabilly.
Men hobby eller ej – På fire år har Olaf Diegel allerede solgt mere end 50 eksemplarer af sine fantasifulde design-guitarer til rockmusikere verden over. Blandt kunderne er guitaristen i den amerikanske rockgruppe Steve Miller Band. Selv ejer har 10 3D printede guitarer.

 
Guitarkroppen printes i 3D
Guitarerne som sælges under navnet Odd Guitars har alle et meget fantasifuldt design og med 3D-print er det muligt for Olaf Diegel at skabe designs, som er tilpasset ideer og krav fra den enkelte rock-guitarist. Designet er udført i SolidWorks og Olaf Diegel får i de fleste tilfælde printet guitarerne hos de franske, engelske og hollandske afdelinger af verdens førende leverandør af 3D-printere, 3D Systems. Indtil nu er alle guitarer printet i nylon, men næste skridt bliver en guitar printet i aluminium støbt i en form fremstillet med 3D print.
steampunk-3-1

Olaf Diegel har valgt kun at printe guitarernes krop med 3D print. Halsene er stadig, som traditionen, foreskriver udført i træ. Han forklarer: ”Kroppene er der hvor 3D-print især giver en fordel, fordi det er muligt at designe og fremstille ekstremt avancerede former som ikke kunne fremstilles med CNC-bearbejdning eller nogen anden produktionsmetode.”

Odd guitarerne bygger således på de fleste traditionelle produktionsprocesser som CNC-bearbejdning af metal- og trædele, sprøjtestøbning af plasticdele og støbning af andre dele. De eneste standarddele er pick-up’er og stemmeskruer.

 
Frihed med 3D CAD og 3D print
For Olaf Diegel er 3D CAD og 3D print de værktøjer, der giver ham friheden til at eksperimentere med designs: ”Jeg har komplet frihed til at designe guitarerne som jeg og kunderne ønsker at de skal se ud uden nogle former for restriktioner. Samtidig giver SolidWorks mig automatisk tyngdepunktet i guitarerne, så de guitarister, der skal spille på dem og bære dem, får den balance de gerne vil have, og det er en stor fordel.”
olaf-jump2

Det tager omkring 11 timer at printe en ny guitarkrop. Når den er klar fra printeren, skal den males og samles med instrumentets øvrige komponenter. Arbejdet med maling og samling af guitarerne udfører Olaf Diegel i sin fritid.

Du kan læse mere om Odd Guitars her: www.oddguitars.com

Har du spørgsmål om 3D print? Vi hjælper meget gerne med svar. Kontakt os her, det tager kun et øjeblik, og så kontakter vi dig indenfor 24 timer.