choosing-the-right-additive-manufacturing-solution

Hvordan vælger du den rigtig løsning til Additive Manufacturing?

Jeg bliver jævnligt spurgt, om en helt bestemt komponent kan produceres med Additive Manufacturing (AM) og hvad det vil koste. Ofte er komponenter meget simple at producere med traditionelle metoder. Og derfor er svaret tit, at det er for dyrt med additive manufacturing. Masseproduktion af en komponent kan ske ret effektivt med traditionelle produktionsmetoder, og mange komponenter vil ikke med fordel kunne produceres med ny teknologi.

De spørgsmål, der ofte kan stilles til at afklare fordele og ulemper er:

Kan komponenten fremstilles med AM, så den vejer mindre?
Har vægten indflydelse på slutproduktet og anvendelsen af produktet – og er der fordele at opnå, hvis vægten er reduceret? Hvis det fx drejer sig om luftfartsindustrien, så har det en klar værdi. Er komponenten derimod en del af andet tungt udstyr, så betyder vægten måske ikke så meget.

Kan flere komponenter samles til én?
Hvis ja; vil du spare penge og tid på montage? Vil du være i stand til at give slutbrugeren et bedre produkt? Vil du reducere omkostningerne ved at have færre dele i dine styringssystemer og på lager? Vil færre komponenter betyde kortere udviklings-/produktionstid? Og måske endnu mindre risiko for at ting bryder ned?

Kan komponenten designes på en smartere måde?
Hvilken fordel ville det give, hvis du fx kan sikre lavere brændstofforbrug, bedre væskegennemstrømning eller lignende?

Kan komponenten blive mindre?
Kan du fx lave en hydraulikblok med samme muligheder, men måske i halv størrelse, fordi du kan placere ”hullerne” præcis, hvor du ønsker det?

 

Dette er blot nogle få mulige scenarier. Der er mange måder, hvorpå AM kan gøre en forskel for din virksomhed.

Mange har ofte et snævert fokus på, at en bestemt komponent skal fremstilles med et bestemt materiale i stedet for at se på de kriterier, som komponenten skal opfylde. Materialer i AM er ofte meget forskellige fra materialer i traditionel produktion, men det betyder ikke altid, at det umuligt at benytte AM. Hvis man ser på kriterierne og specifikationerne på komponenten, vil man opleve, at materialerne i AM kan matche kravene ganske godt sammenlignet med traditionelle produktionsmaterialer, det gælder både plastik og metal.

Nøglen til succes er at undersøge hvilke muligheder AM-produktion kan give dine komponenter. Der er en jungle af løsninger og teknologier derude, og det gælder om at vælge den rigtige, selv om det kan være en kompleks opgave.

Hvilke kriterier er de mest almindelige – og hvad er vigtigst for din opgave?

  • Hastighed?
  • Præcision?
  • Materialekvalitet?
  • Tilgængeligt materiale?
  • Størrelse?
  • Produktionsomkostninger?
  • Materialeomkostninger?
  • Investeringsomkostninger?
  • Brugervenlighed?
  • Budget?

For at vælge den rigtige løsning, er du nødt til at se på hele opgaven. Det kan fx være re-design, reduktion af lagerbeholdning, hurtigere produktion, billigere produktion eller andre ting, som betyder, at fordelene bliver større end investeringsomkostningerne.
I mange tilfælde er budgettet det primære kriterium, som en løsning vurderes ud fra, og det kan desværre begrænse både udvikling og positivt ”return of investment”, og du risikerer så at sige at investere i en skovl, selvom du i virkeligheden havde brug for at gravko til at løse opgaven effektivt.

PLM Group forhandler blandt andet 3D printerløsninger fra HP og Markforged, som er nogle af de førende producenter på markedet.

Jeg hjælper dig gerne med at udvikle en business case på Additive Manufacturing og foreslå hvilke løsninger, der er de rigtige for dig.

 

Kontakt os for at få vejledning til at finde den rigtige løsning

Kjetil Guldhaug

 

Af Kjetil Guldhaug
Business development Manager – 3D Printing