Sådan designer og 3D printer du din egen julekugle

Stian Mork

 

Af Stian Mork

 

At julen kommer hvert år er sikkert og vist. Alligevel ender jeg altid med at være bagud med forberedelserne. Der er meget at ordne – gaveindkøb, forberedelse af al den lækre mad og ikke mindst: pynte juletræ. I min familie gør vi det i fællesskab lillejuleaften. Men hvad gør man, hvis der ikke er tilstrækkeligt med julekugler til at dække hele træet? Så modellerer man selvfølgelig nogen selv og 3D printer dem. Som sagt, så gjort…

Jeg ville gerne lave en hul kugle med en indarbejdet detalje, og jeg besluttede at en julegave måtte være passende til anledningen.

Modellering

Det går let som en leg at tegne i SOLIDWORKS 2019. Der er virkelig mange fede værktøjer til at skabe præcis det resultat, man gerne vil.

Først tegnede jeg en kugle for at have noget at navigere efter. Derefter delte jeg kuglen op i sektioner med den nye Slice funktion i SOLIDWORKS 2019. Med den funktion kan man lave et ønsket antal tværsnit fra en hvilken som helst geometri.

Jeg benyttede så snittene til at lægge punkter ind hele vejen fra top til bund på kuglen.


Ud fra disse punkter trak jeg en 3D Spline, som jeg efterfølgende kombinerede med en Sweep.

Ved at tilføje et Circular Pattern og nogle flere sweeps rundt om kuglen fik jeg til sidst den form, jeg ønskede.

Julegaven modellerede jeg som sin egen part.

Derefter kombinerede jeg de to i en samling i SOLIDWORKS.

Klargøring til 3D print

Næste trin var at gøre emnet klar til print.
Jeg gemte først modellen fra SOLIDWORKS i .stl format. STL er på mange måder blevet standardformatet indenfor 3D print, da alle printprogrammer understøtter det.

Til det benyttede jeg et program fra 3D Systems, som hedder 3DSPrint. Her blev emnet placeret sådan som jeg ønskede, at det skulle ligge i printkammeret, og støttemateriale blev automatisk lagt på.

Printing

Julekuglen har en del små detaljer. Derfor er SLA/DLP printing en god metode i dette tilfælde, fordi det er den printteknologi, som giver den højeste opløsning. Jeg valgte derfor at printe kuglen på vores Figure 4 fra 3D Systems.


Efterbearbejdning

Da julekuglen var printet, var der kun lidt efterbearbejdning tilbage. Her fjernede jeg først støttematerialet, og derefter rensede jeg emnerne i Isopropanol for at fjerne eventuelle rester af ubrugt materiale. Til sidst blev julekuglerne sat ind i en UV ovn i 90 minutter. Det gøres for at opnå maksimal styrke på materialet.

 

For at give den sidste finish lakerede jeg julekuglerne med kobberspray.

Og så kunne julefreden endelig sænke sig. Glædelig jul!

Vil du vide mere om software og printer, jeg har benyttet?
SOLIDWORKS
3D Sprint
Figure 4